For nogle kan det være svært at få råd til Julen. Det er en stor udgift koncentreret på én aften, og hvor mange husker lige at spare sammen til jul? Det kan derfor være fristende at tage låne penge i December, og i denne artikel får du gode råd om julelån.
Det kan godt være svært at tænke på julen, i januar og februar, og ikke mindst i sommermånederne. Og i disse finanskrisetider er det ikke nemmere – heller ikke når medierne skruer forventningerne til julen i vejret med fortællinger om, at der aldrig er brugt så mange penge på julen allerede ved 2. søndag i advent. Så kan det godt være svært at holde alle sine planer om at spare og ambitionen om at holde en low-budget jul skrider i svinget.
Hvis du ikke er interesseret i at optage lån på grund af julen henviser vi til artiklen om at julen ikke behøver koste mange penge, men er du nødt til at bide i det sure æble, så er her et par gode råd til at gøre det så smertefrit som muligt.
Det første og altoverskyggende råd skal lyde: Gå i banken. Hold dig langt fra de hurtige lån, som du møder reklamer for overalt. Udbyderne af disse lån véd godt, at julen er et ømt punkt når vi taler økonomi, og de står i kø for at give dig det bedste tilbud. Så gå langt udenom tilbud om lån, som du kan få ved at udfylde en online formular og få dine penge i løbet af få minutter, også selvom det er så dejligt nemt og du ikke behøver at føle, at du skal gå tiggergang til din bankrådgiver.
Disse lån er alt for dyre og du risikerer at komme til at betale meget dyrt for dit lån. Hvis du f. eks, for at få råd til julen, låner 10.000 kr med en ÅOP på 25%, ender du med at betale 12.500kr hvis du betaler lånet tilbage over et år. Det betyder at det kommer til at koste dig 2.500kr at låne pengene.
Grunden til at det er så dyrt at låne pengene på den ”nemme” måde er, at alle kan låne her. Ofte står der også, at du kan optage lån selvom du er registreret i RKI som dårlig betaler. De hurtige og nemme lån betyder en større risiko, og for at kunne dække eventuelle tab, når folk ikke kan betale, skal låneudbyderne have flere penge ind end bankerne skal.
Derfor: Gå i banken. Den nemmeste og billigste måde er at få en kassekredit. Det betyder, at du, hver gang du får løn, nedbringer dit lån væsentligt. Det er så selvfølgelig væsentligt, at du hver måned bruger lidt mindre, så du i løbet af året får bragt kontoen i nul igen. Du kan også tale med din bankrådgiver om at få et forbrugslån, dvs. et lille lån som skal betales tilbage ret hurtigt. Så har du fuldt ud styr på betalingerne som lægges fast af banken alt efter hvad du har råd til. Men uanset hvor du låner, koster det penge, så det allerbilligste er, at du med din bank på forhånd aftaler, at der i dit budget indgår en juleopsparing på fx 1000 kr. pr måned. Så har du 12.000 når du når jul – ganske gratis – og hvis du så vælger at holde en sparejul, nu hvor du jo har pengene, så har du pludselig dejligt mange penge i overskud som du kan bruge på ferie, tøj eller noget andet du har ønsket dig. Eller du kan gemme til næste års jul?
Dette gæsteindlæg er udarbejdet af laanepenge.dk – en blog om økonomi, lån og penge.