For de fleste voksne handler julen om hygge, traditioner og god mad – og ikke mindst samvær med familie og venner. For børnene er forventningen glæde nok i højere grad rettet mod den tradition der knytter sig til gaverne.
Men hvorfor er det egentligt, at vi giver hinanden julegaver? – i denne artikel får du svaret.
For at finde kilden til denne tradition skal vi tilbage til omkring år 300, hvor Kejser Konstantin indførte Kristendommen som hovedreligion i Romerriget.
Konstantin vidste at den nye religion ville skulle konkurrere med romernes to andre store religioner, nemlig Solkulten og Mithrasdyrkelsen. Disse to religioner havde begge deres hovedfester i slutningen af december og derfor valgte Kejseren at lægge fejringen af Jesu’ fødsel på det samme tidspunkt. I Mithrasdyrkelsen, der tidligere havde været den største religion i Romerriget, var der tradition for at fejre festen sammen med familien og give hinanden gaver.
Julegaven er dog ikke blot noget vi i kristendommen har overtaget fra en anden religion, da gaverne i den kristne tradition forbindes med de gaver, som De 3 Vise Mænd bragte til Jesusbarnet.
Julemanden og Jesus
I dag forbinder vi ikke julegaverne med fødselsdagsgaver eller barselsgaver i forbindelse med Jesu fødsel, men i stedet med Julemanden.
Denne forskydning i traditionen skyldes historien om den tyrkiske biskop Nicholaos, der vise særlig omsorg for mennesker i nød og specielt børn. Ifølge traditionen rejste han på sin navnedag, d. 6. januar, ud i verden med sin bog med optegnelser over verdens børn, og så gav han gaver til de børn, der havde været artige.
Den 6. januar er sjovt nok også Helligtrekongersdag, altså den aften hvor de tre vise mænd kom med gaver til Jesusbarnet, så egentlig burde vi først have gaver denne dag, som de for eksempel får i Spanien.
Traditionen med julegaver i Danmark strækker sig tilbage til middelalderen, hvor man i hjemmet gav gaver til børnene i form af en lille pose med julebag. Hos de mere velhavende fik børnene måske også et æble. Senere begyndte man i de rige familier at give børnene legetøj. Gaverne var dog ikke pakket ind og blev uddelt fra en kurv. Det var først med juletræets indførelse i 1800tallet at traditionen med indpakkede gaver slog igennem. Denne trend kom fra tyskland, hvor håndværkere i løbet af det forgangne århundrede havde holdt juletræsfest og hængt små indpakkede gaver på træet, som børnene så fik lov til at tage efter festen. Det første juletræ kom til Danmark i 1808, hvor Grevinde Vilhelmine fra Skelskør tændt små stearinlys på et grantræ.
De fleste steder hvor man fejrer jul hører gaverne til julemorgen, altså den 25. At vi i Danmark, og i resten af Norden, får julegaver om aftenen den 24., er en tradition, der stammer tilbage fra den tid, hvor man endnu ikke havde ur. Ifølge islandsk tradition begyndte den nye dag, når mørket faldt på, altså var det allerede tid til at fejre Jesu fødsel, og ikke mindst pakke gaver op, den 24. når mørket faldt på.