Tekst: N. F. S. Grundtvig, 1853
Melodi: J. G. Meidell, 1846
Viden om “Dejlig er den himmel blå”:
Salmen er skrevet af N.F.S. Grundtvig i 1810 og hed oprindeligt ”De hellige tre konger”. Denne udgave af salmen havde dog 19 strofer, hvilket nok ville have kostet mange slidspor i gulvtæppet rundt om juletræet, hvis ikke Grundtvig i 1853 havde redigeret teksten til de nuværende 7 strofer.
Når man i sangen synger ”Uden spir og kongetrone” henviser ordet spir til et scepter. Rygtet lød, at en konge var født, men da de nåede frem var der blot en helt almindelig fattig kone, hendes trolovede og det lille barn der skulle være den nye konge.
De tre vise mænd fra østerland der nævnes i salmen, er de samme som dem vi kender som de hellige tre konger. Men faktisk er der ingen der egentlig véd hvem de var. Det siges, at de fulgte ledestjernen til Jerusalem.
I årene omkring Jesu fødsels var der nogle interessante planetkonstellationer, der kunne have set ud som én stor lysende stjerne. Derfor mener man, at begrebet ”De Vise Mænd” er mere retvisende end ”Hellige konger”, fordi mændene efter alt at dømme var astrologer eller astronomer.
Faktisk er vi danskere de eneste der kalder det Hellig Tre Konger. I de andre nordiske lande kaldes det den 13. dag (trettondedagen) og på engelsk hedder det ”The 12th night of christmas”. At vi i Danmark holder fast i det gamle navn skyldes, at mange danskere i middelalderen tog til Köln på pilgrimsrejse for at hylde de hellige tre kongers relikvier.