Her får du vores bud på årets adventskrans, samt desuden hele historien bag kransens rolle i den danske jul.
Klassisk adventskrans
I år forslår vi, at du laver en rigtig klassisk adventskrans af gran med rødt bånd.
Info: → Du kan bestille adventskranse online her
Du skal bruge: Halm, tynd ståltråd, gran, rødt bånd (eller vælg den farve du bedst kan lide), et par kogler, bær og fire adventslys.
Først formes halmen til en krans af passende størrelse og omvikles af ståltråd. Derefter lægges små grankviste taglagt på kransen, mens man fortsætter med at vikle ståltråden om kransen. Du skal arbejdes baglæns, så spidserne af det nye granlag dækker ståltråden. Sådan fortsætter du til hele halmkransen er dækket af gran. Til sidst sættes lysene fast, og båndet bindes på enten ved at sno rundt om kransen eller binde sløjfer på, hvor du ønsker det.
Hvis det er svært at skaffe halm, kan du binde en krans over avispapir. En avis foldes helt ud, papiret fugtes og krammes til en lang pølse, der samles i enderne med ståltråden. Ellers bindes den på samme måde som halmkransen. En anden mulighed er at købe halmkransen færdig.
Før i tiden havde de fleste kransen hængende fra en krog i loftet, men nu er der mange, der har den stående på et fad på bordet.
En mere utraditionel “krans” der ikke drysser kan laves på følgende måde:
Find fire kraftige grene og bind dem sammen til en firkant. Slå et langt søm i nedefra i hvert hjørne til at fastgøre lysene med. Pynt derefter med lys (helst bloklys), bånd, små kviste, kogler og bær.
Er du i tidsnød? Den hurtige løsning er fire stager ved siden af hinanden eller fire bloklys på et fad.
Historien bag adventskransen
På de sidste fire søndage inden jul tænder vi i dag lys i adventskransene og giver måske hinanden adventsgaver. Det ville kirkens mænd i katolsk tid ikke have brudt sig om. De mente, at man skulle lide afsavn, før man rigtigt kunne opleve juleglæden. Så de fastede i adventen for at gøre sig klar til at modtage juleevangeliets budskab om Jesus’ fødsel.
Ordet advent kommer af latin og er en forkortelse for adventus Christi, som betyder “Krist ankomst”. Men netop i adventsperioden plejede danskerne at være i gang med alle mulige juleforberedelser, der ikke rigtigt passede ind i kirkens krav om andagt. I praksis har adventsfasten ikke spillet nogen særlig rolle i Danmark.
Siden middelalderen har man pyntet hjemmene med gran og lys i forskellige former for dekorationer. Omkring 1830 opstod en ny skik i Tyskland, hvor pyramideformede udsmykninger, som bestod af tre kranse med fire lys i hver, blev hængt op i hjemmene. De blev kaldt advendtskroner og var inspirationskilden til de mere enkle adventskranse, som blev udbredt i Nordtyskland i sidste halvdel af 1800-tallet.
Adventskransen blev hurtigt populær fordi den blev betragtet som en smuk måde at indlede juletiden på. Den nordtyske krans kommer i grænsen til Danmark gennem Sønderjylland, hvor flere sønderjyske højskoler tog traditionen op omkring første verdenskrig.
Adventskransen blev udbredt i hele landet under anden verdenskrig, og blomsterhandlere begyndte at forhandle den. I 1946 var årets julemærke en grankrans med røde bånd og fire hvide lys – adventskransen blev nu betragtet som en dansk juleskik.
Super god guide til Adventskransen.
Tiden løber afsted og der er nu i dag nøjagtig to uger til 1. søndag i advent. Måske er det en stor mundfuld at binde kransen selv. Besøg os og se vores søde adventsstager som ligeledes kunne være en ide til Julen 2010.
http://www.livingbym.com