Mangler du gode ideer til årets pakkekalender? Læs denne artikel om pakkekalenderens udvikling, og få inspiration til de bedste kalendergaver til børn.
Kalendergaver til børn gennem tiden
Pakkekalenderen til børn har ændret sig gennem tiden. I 60’erne var det mest udbredt at børn satte en sko i vinduet om aftenen, hvis man så var heldig var der et lille stykke slik næste dag – Julemanden var ikke så gavmild dengang.
Mange familier havde stadigvæk kakkelovn, og hvis børnene ikke havde opført sig ordentlig, kunne der meget vel være “en koks” i skoen næste dag, hvilket ikke var særlig sjovt at vågne op til. Slik var en belønning hvis man var “sød”, og at være sød indebar bl.a. at man sad pænt og spiste, lavede lektier osv. En pose blandet slik kunne såmænd holde en hel december måned: Et stk. slik om dagen pr. barn (inkl et par koks). Ja, børn var nemme at imponere dengang – tænk hvis det stadig var sådan?
Den broderede klokkestreng med 24 ringe vandt langsomt indpas i mange hjem i 70’erne. Det var ofte en af bedsteforældrene der leverede den. Fra 1. december hang den flot med 24 små kalendergaver indpakket i fint julepapir. Det kunne være en lille pakke rosiner, en pixibog, en lille pakke dandy (tykkegummi), en lakridsstang, popkorn, hårellastikker til pigerne, små biler til drengene osv. – Kun fantasien satte grænser.
Pludselig kom mor også på arbejdsmarkedet, og det kunne børnene mærke på pakkekalenderen størrelse. Apropos mærke: Der er altid en risiko for at børn “føler” på pakkerne, eller i værste fald lurer i pakkerne, da det kan være en stor udfordring KUN at kigge.
De Amerikanske vaner begyndte et trænge sig ind i vores måde at “jule” på – Tænk på juletræskæderne, i starten var det kun de “fine” der havde lys på et træ i haven, men som så meget andet, blev det hver mands eje. Fra Amerika kom også JULESOKKEN, det var (og er) en praktisk løsning for den travle familie, man behøver nødvendigvis ikke købe alle pakkerne inden 1. december, men købe lidt hen ad vejen. Det gør nok at pakkerne ofte bliver lidt dyere, man mærker det ikke på samme måde i pengepungen. Typisk kan det være farver, små spil, malebøger og tøj i takt med tidens trend.
Når børnene bliver større kan det være svært at finde kalendergaver, nogle vælger så at lave en ADVENTSKALENDER i stedet for. Det kan feks være pc spil, penalhus, smart tøj, fladjern, en cd, dvd, udstyr til rollespil, ja også her er det kun fantasien der sætter grænser. Fordelen kan være at forældrene ikke skal bruge tid (og fantasi) på at købe så mange kalendergaver. Ulempen kan være at det bliver sværere at finde på noget til juleaften, flere af ønskerne fra ønskesedlen er måske opfyldt.
God fornøjelse med pakkekalender, julesok eller hvad der nu er tradition for i netop jeres familie.
Spændende information, det er sjovt at tænke på at tradition går så langt tilbage. I vores familie er der tradition for at give kalendergaver, det plejer ikke være dyrer gaver. At give adventsgaver syntes jeg ikke er sagen, børnene skal have noget at vågne op til hver dag. Sidste år fandt jeg et billigt sted på nettet og fik 2*24 gaver for ca. 500kr. Det er da til at overkomme. Kan lige smide et link, hvis nogen kunne have interesse.
MVH
Per