Hvid jul i 2015 – Får vi sne juleaften ?

Hvis jul

En juleaften med flot sne der roligt falder ned fra himlen, er et stort ønske hos rigtigt mange danskere. Hvor stor er chancen for at vi får hvid jul i 2015, og hvad er egentlig definitionen af en “hvid jul”? Det er bare et par af de spørgsmål, vi vil besvare i dette indlæg.

De koldeste vintre i Danmark
I Danmark har vi haft ca. 15 isvintre siden år 1910. Den koldeste vinter vi har haft i Danmark er målt til -31,2 grader. Dette var i januar 1982, hvor temperaturen blev målt i Hørsted i Thy.

Hvad er definitionen af en hvid jul?

Hvis vi skal have en hvid jul, betyder det at mere end 90 % af Danmark er dækket af 0,5 cm sne den 24. december allerede fra om eftermiddagen.

Hvor store er chancerne for hvid jul i år 2015?

Vi har i Danmark haft ca. 9 tilfælde af en hvid jul, siden år 1900. Ifølge statistikken går der ca. 12 år i mellem den hvide jul. Det kan derfor være svært præcis at svare på om vi får en hvid jul i Danmark år 2015. Chancen er ca. 8 %. De år vi har haft hvid jul i Danmark er i år 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010.

Har det altid haft en betydning om vi fik sne til jul?

Det er efterhånden blevet en tradition, at de fleste danskere håber på, og ønsker sig en hvid jul. Sådan har det ikke altid været. I gamle dage betød det ikke noget om julen var hvid. Det er først i nyere tid at det helst skal være en hvid jul. Grunden kan forbindes med hyggen ved det hvide lag sne. Hyggen ved at sidde inden døre med stearinlys tændt og kigge ud på den hvide natur. Se glæden i børnenes ansigter når de har bygget en snemand, kastet med snebolde eller blot været ude for at kælke.

Lokal hvid jul

Det er ikke sjældent at vi oplever en lokal hvid jul. Ifølge statistikkerne er der chance for at der ligger sne et sted i Danmark ca. hvert 3. år. Chancen for at vi får en lokal hvid jul i Jylland er stører end på Sjælland. Grunden til dette er at der I Jylland igennem de seneste 50 år har været sne ca. 16 gange, hvor der på Sjælland kun har været lokal hvid jul ca. 8 gange. Så selv om vi ikke får en landsdækkende hvid jul, er der stadig chancer for at vi får hvid jul i dele af Danmark i år 2015.

Alle i Danmark har oplevet snevejr. Men hvor mange ved egentlig hvad sne er?
Sne er en proces der sker oppe i skyerne. Der er små ting i forhold til vejret der gør, at frost og regn skiller sig fra hinanden, og derfor begynder det at sne. Når sneen lander på landjorden er der meget stor forskel på hvilken slags sne der er tale om. Den første sne der falder hører ofte under begrebet tøsne. Tøsne kommer fordi der er 0 grader eller der over, over jorden. Rigtig frostsne er ofte som små iskrystaller når det daler ned fra himlen. Frostsne kommer når der er minus grader både på og over jordoverfladen. Hvis temperaturen stiger til 3 grader. Falder sneen som slud. Den sne der er bedst til snebolde og snemænd er frostsne. Dette er ligeledes den form for sne som bliver liggende på overfladen i længst tid.

5 Comments
 1. Livingbym 12 år ago

  Jule – vi forventer at der skal være hvid jul men vejret er sit eget. Lav dit eget snevejr indedørs. Dæk dit skønne julebord til julefrokosten allerede i november eller måske bare til Juleaften. Strø melis i en sneformation midt på bordet og placer vores Rensdyr midt i arrangementet – ingen vil være i tvivl om at den første sne er faldet.

  God hvid jul

  Livingbym.com

 2. Tom Kristoffersen 11 år ago

  28.10.2011

  Ingen hvid jul bør vi få i Danmark i år. Og aldrig nogensinde i fremtiden. Vi har haft hvid jul så mange gange, ja og så både i 2009 og 2010 Så nu må det være nok for altid.
  Og med hensyn til isvinter, så tror jeg aldrig vi får dette igen. Og det vil såmænd heller ikke gøre noget, hvis vi får milde vintre fremover i stedet for al den sne.

 3. Line T 11 år ago

  Dav!
  Jeg synes godt der snart skulle komme sne! Vi mangler det her på sjælland!.. Så det ville være rat hvis i ikke kunne skrive noget om at i vidste om der kommer sne eller ej:D

 4. Nicole B. 11 år ago

  Sneen falder d. 28-11. kl. 12:00 🙂

 5. Laurits F. 11 år ago

  der er ingen grund til at skrive der ingen sne og vinter i minus grader kommer for det gør der.. så Tom du er da vidst ikke den helt store vejr-nørd men der kommer nok ikke så meget sne som sidste år (2010) men der burde komme lidt adligevel. i sommers har det næsten hele tiden regnet og regn blir til sne når det blir minus grader.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Kontakt os

Vi er ikke online lige nu, men bare send os en mail så vender vi tilbage asap.

Sending

©2023 JuleBlog.dk fra Online Advertising

Log in with your credentials

Forgot your details?