Nisser – hvad er det? Findes de?

Når du hører ordet nisse, er det nok et billede af en lille fyr i filtbukser, striksweater, træsko og en rød hue der dukker op på nethinden. Nisser er sådan nogle der bor på loftet, og laver frække ting i huset og driller beboerne.

Men vidste du, at der faktisk er en historie bag?

Historien bag nisser

Begrebet ”en nisse” stammer faktisk tilbage fra romertiden, hvor familierne havde en skytsgud, eller en husgud, om man vil. Disse skytsguder hed Lares.

I Sverige har man en lignende figur, der hedder en Tomte. Tomte betyder oprindeligt grund eller have. Siden begyndte man at kalde denne nordiske husgud for Niels Gårdbo eller Nis Gårdbo, og deraf er navnet nisse kommet.

Denne husgud blev ofte afbilledet med en rød hue. Men han var ikke altid god, ham nissen. Normalt sørgede han for at passe på huset og gården, særligt gårdens dyr, og hestene var hans yndling mens hunden var et yndet mål for drillerier.

Som regel var han en glad fyr, og det eneste han krævede var en skålfuld grød med en ordentlig klat smør på til højtiderne. Så ville han gøre alt for at passe godt på huset og gården.

Men fik man gjort ham utilfreds var det ikke godt. Han nøjedes ikke blot med at drille, som vi går og tror i dag, nej han kunne endda forårsage død i huset, eller han kunne forlade gården og tage al lykken med sig. Derfor sørgede man altid for at tage sig godt af sin husgud.

Hvad har nisser med julen at gøre?

Ingenting faktisk, men de har knyttet sig til julen i forbindelse med det at sætte grød til nissen til højtiderne. Specielt i juledagene har man gjort et stort nummer ud af grøden, og det er denne tradition der har holdt ved. I dag bruger man ikke dette mere og nissen er blot et symbol på julen.

Julen her i Norden er en blanding af kristne og hedenske traditioner. Det skyldes at vi i Norden altid har fejret midvinter, ligesom vi fejrer midsommer, og da Kejser Konstantin gjorde kristendommen ti statsreligion i det gamle romerrige, fastsatte han fejringen af Jesu fødsel i slutningen af december, hvor også romerne fejrede andre religiøse højtider. Derfor er julen også i dag en blanding af både kristne og hedenske traditioner.

Da den kristne jul blev indført i Danmark i middelalderen, prøvede man at kalde højtiden for Kristmesse (Christmas), altså en fejring af Kristus, men det gamle ord jól hang ved.

Findes der nisser?

Det må være op til den enkelte at vurdere, men her er lidt til overvejelse: Nissen, husguden, sørgede for lykke i huset. Sørgede for, at der var rart og at der var en god energi. Man skulle sørge for at værne om denne nisse for at bibeholde den gode energi og lykken i huset.

Moderne energier og nisser

I dag er det blevet topmoderne at hylde energierne i huset gennem forskellige ritualer og indretningsmønstre. Feng Shui konsulenter har kronede dage, fordi vi alle ønsker vores hjem så optimalt for de positive energier at bevæge sig i som muligt.

Så om det drejer sig om grød på loftet eller god indretning, så handler det måske i virkeligheden om at tro på, at kilden til lykke og et godt hjem ligger udenfor os selv, og at vi derfor må gøre noget aktivt for at sikre vores lykke og de fysiske rammer om familien. Hvem ved…. Nisser eller energier? Måske er der noget?

1 Comment
  1. josefine 9 år ago

    jeg elsker nisser

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Kontakt os

Vi er ikke online lige nu, men bare send os en mail så vender vi tilbage asap.

Sending

©2022 JuleBlog.dk fra Online Advertising

Log in with your credentials

Forgot your details?