Mandelgave

Historien bag mandelgaven
Traditionen med en mandelgave til den der finder mandlen i Ris á la manden stammer helt tilbage til 1500-tallets Frankrig, hvor man havde en tradition med at bage in bønne ind i et traditionelt brød man fik ved fejringen af hellig trekonger. Den der fik bønnen blev udnævnt til konge og med titlen fulgte selvfølgelig en række privilegier.

I Danmark blev skikken kendt omkring år 1800, hvor brødet dog var skiftet ud med grøden. Dengang var præmien også en form for priviligie, fx i form at et kys fra sin udkårne. Senere kom så traditionen med at give en egentlig gave, som i starten oftest var en lyserød marcipangris.

Det kan være svært at finde den perfekte mandelgave, da den jo som bekendt kan findes af alle lige fra det yngste barn i familien til oldemor, og derfor er der stadig nogle der holder fast i at give en marcipangris.

Andre igen køber flere forskellige gaver rettet mod aldersgrupper, så der er noget der er spændende til alle. Det er dog heller ikke helt ukendt, at man i børnefamilier sniger en mandel i alle børnenes grød eller listigt sniger mandlen over til det ét af børnene, hvis det er en voksen der finder den.

Og mon ikke også der er nogen der har prøvet, at den irriterende onkel har gemt mandlen i kinden for at holde konkurrencen kørende, med det resultat at ingen har været i stand til at gå om juletræet af ren overspisning?

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Kontakt os

Vi er ikke online lige nu, men bare send os en mail så vender vi tilbage asap.

Sending

©2023 JuleBlog.dk fra Online Advertising

Log in with your credentials

Forgot your details?