Klassisk kalkun opskrift

Kalkun smager lækkert og er et godt og sundt alternativ til den traditionelle julemad.

Du skal bruge: en kalkun, ca. 6-7kg, 1 tsk salt, 1½ tsk peber.

Til fyldet skal du bruge: 4-500g gammelt hvidt brød (kun krummen), 2 spsk smør, 2 dl. finthakket løg, 2 fed hvidløg, ½ l hønsefond, 3 spsk friskhakket rosmarin og 3 spsk friskhakket timian, salt og peber.

Til saucen skal du bruge: væden fra kalkunen, fløde, salt, peber og jævning.. Evt. hønsebouillon til at spæde op med og evt. lidt portvin eller cognac. Smelt smør og tilsæt løg og hvidløg. Lad det simre lidt, tilsæt fond og hæld det over brødet, og blandingen æltes god sammen. Lad det nu stå og køle af i 15 min. Og herefter tilsættes urter og krydderier og blandes grundigt. Farsen kan evt. laves dagen i forvejen.Gnid kalkunen med salt og peber og luk halsåbningen med kødnåle. Fyldet kommes i kalkunen og benene snøres sammen. Alternativt lukkes åbningen med kødnåle.Kalkunen steges i ovnen med brystet op i 3½ – 4 timer, hvoraf de første 1½ time ca. er ved 200 grader, resten er ved ca. 175 grader. Dryp bryst med væden fra stegningen. Det sikrer at kødet bliver mørt og saftigt. Alternativt kan du anvende stegepose, det sikrer et godt resultat. Når kalkunen kommer ud af ovnen, skal den hvile i ca. 20 minutter.

Sauce: Når kalkunen kommer ud af ovnen, klipper du et hul i hjørne at stegeposen så væden kan komme fra kalkunen. Hæld 4-5 dl væde i en gryde og lad det stå mens kalkunen hviler. Skim fedtet fra når det har lagt sig på overfladen. Sæt gryden over blus og tilsæt fløde efter smag. Pas på med at komme for meget fløde i, da det kan fortrænge den gode kalkunsmag.
Hvis ikke du synes der er nok væde fra kalkunen, kan du tilsætte en god hønsekødsbouillon.
Krydr saucen med salt og peber og tilsæt evt. et skvæt portvin eller cognac. Hvis du bruger cognac, skal der ikke så meget i som hvis du bruger portvin. Til sidst jævnes saucen til den ønskede konsistens.

Velbekomme og glædelig jul.

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Kontakt os

Vi er ikke online lige nu, men bare send os en mail så vender vi tilbage asap.

Sending

©2022 JuleBlog.dk fra Online Advertising

Log in with your credentials

Forgot your details?