Advent

Hvorfor fejrer vi egentlig advent? Umiddelbart virker det blot som en slags nedtælling til jul, hvor børnene kan få lov at åbne en lille pakke hver søndag i december og vi hygger os med levende lys i adventskransen.

Hvis søndagene i december er ventetid for dig, så har du faktisk fanget julens budskab rigtigt godt, for ordet advent kommer af latin ”adventus domini”, der betyder ”Herrens komme”. Så advent ér faktisk ment som en ventetid, hvor vi skal forberede os på fejringen af Jesu fødsel ved at gøre bod i en forventning om Jesu genkomst.

Første søndag i advent er ofte den dag, hvor julen skydes i gang. Det er på denne dag at byens juletræ tændes, husene pyntes og første lys tændes i adventskransen. Men faktisk er det ikke kun julen der begynder her. Denne søndag markerer også det kirkelige nytår, og det er denne dag hvor man i kirken synger ”Vær velkommen Herrens år. Så når vi springer ned fra stolen d. 31. december kl 24.00 mens vi med et glas champagne i hånden gjalder denne sang, så er vi faktisk en måned for sent på den, for Herrens år begynder ikke d. 1. januar men 1. søndag i advent.

Traditionen med adventskransen er dog ikke så gammel. Skikken er oprindelig tysk, og de første adventskranse hang i Sønderjylland i årene omkring Første Verdenskrig, det vil sige 1914-18. Enkelte dog endnu tidligere i Haderslev og Christiansfeld, som jo i øvrigt var under tysk herredømme på daværende tidspunkt. Derfor blev adventskransen også bundet med røde og hvide bånd dengang, for at symbolisere det egentlig og følelsesmæssige tilhørsforhold. Det var dog først i løbet af Anden Verdenskrig at denne tradition blev almindelig brugt rundt om i Danmark. I mørklægningstiden blev lysene symbol på frihed og håb, både i politisk og religiøs forstand. Også her var kransen pyntet med røde og hvide bånd.

I dag er det mere et spørgsmål om smag og trend der afgør farverne på hjemmets adventskrans, men hvis man vil være helt korrekt, skal båndene i kransen være lilla, da det er adventsdagenes liturgiske farve, der symboliserer bod og faste som var en del af forberedelserne til fejringen af Jesus.

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

Kontakt os

Vi er ikke online lige nu, men bare send os en mail så vender vi tilbage asap.

Sending

©2023 JuleBlog.dk fra Online Advertising

Log in with your credentials

Forgot your details?